תעודת זהות:
הרב מנדל הנדל שליח חב"ד לאתונה, יוון אוכלוסייה: 5 מליון יהודים: כ-3000 בית כנסת: אחד מוסדות יהודיים: גן ילדים, מקווה, בית ספר יהודי ובית אבות.
חנה היא בתנו הבכורה והשבוע חגגנו לה שישה אביבים. כשרק הגענו לשליחות ביוון היא הייתה תינוקת בת מספר חודשים בלבד, ולמעשה גדלה לתוך המציאות המורכבת של השליחות. חנה לומדת ביחד עם אחיה אריה, בן הארבע, בגן הקהילתי היהודי שפועל באתונה.
אחד האתגרים בשליחות, ולדעתי גם הקשה ביותר, הוא הדאגה לחינוך הילדים שלנו. אנו המבוגרים יוצאים לדרך לאחר שגיבשנו לעצמנו השקפת חיים מסודרת, צברנו חוויות והתנסויות. אנו כבר יודעים מה השאיפות, המטרות והערכים שעליהם היינו רוצים לבסס את אורח חיינו. לילדים, לעומת זאת, חסרה התמיכה, העידוד והרגשת ה'ביחד' שיש לילד חרדי ממוצע מירושלים, מבני ברק, או מכפר חב"ד, כשכל החברים והמכרים מסביב מקיימים תורה ומצוות. חנה ואריה גדלים בסביבה שבה שמירת שבת וכשרות הם לא דברים המובנים מאליהם. מדי יום הם נאלצים להתמודד עם דילמות וניסיונות, שלא בטוח שאדם מבוגר היה מצליח להתמודד איתם בהצלחה. אנו, בתור הורים, רוצים כמובן לתת לילדינו את החינוך הטוב ביותר בכל האספקטים. הן במה שקשור לחברה - שיידעו איך להתנהג בדרך ארץ ולכבד את הבריות, והן במה שקשור לפן האמוני - לתת להם את הידע והרגש הנחוצים לאמונה באלוקים, על ידי לימוד התורה וקיום המצוות מתוך שמחה.
לפעמים זה מטריד אותנו, אמנם אנחנו עושים עבודת קודש, אבל האם זה נכון לדרוש כזה קורבן מהילדים?
באחת השבתות התארחו אצלנו מספר יהודים, ביניהם פסיכולוגית מארצות הברית. במהלך הארוחה שיתפנו אותה בדילמה הזו. התגובה שלה הייתה מאוד מעניינת: היא סיפרה כי מניסיונה, רוב הבעיות שיש היום להורים בגידול הילדים נובעות מכך שהם גדלים באווירה שבה הם מקבלים כל דבר שהם רוצים. זה מתחיל אמנם עם דברים קטנים, אבל בהמשך, כשהם מתבגרים, אין להם משמעת עצמית והם לא מוכנים לקבל "לא" כתשובה.
דווקא כשהילדים גדלים עם ערכים ויודעים שלא כל דבר אפשר ולא הכל צריך להיות כמו כולם, זה מגבש מאוד את הזהות ואת העצמאות שלהם ונותן להם כלים להתמודד עם החיים.
איך זה עובד בשטח? על כך בפעם הבאה...